logo-haderslev

“Go’daw” siger Erik og rækker hånden frem, mens den anden hånd hviler i skødet. Noget der er helt naturligt for de fleste af os, når vi hilser på hinanden, men ikke er en selvfølge for strubeopererede.

Indtil for ganske nylig har Erik været vant til at skulle føre den ene hånd op til halsen, og bruge en finger til at lukke for den kassette han har fået på halsen, efter han tilbage i 2018 fik fjernet struben pga. kræft.

Når strubehovedet og stemmebånd fjernes, kan man stadig forme ordene med munden og med tungen, men lyden fra stemmebåndet mangler. Ved hjælp af en ventil, indopereret mellem luft- og spiserør, og en kassette der sidder på halsen, kan man alligevel frembringe lyd med luften fra lungerne.

Den første måned efter operationen klarede Erik al kommunikation med papir og blyant. Meget var nyt. Måden at trække vejret på, måden at spise på, måden at hoste på og måden at kommunikere på, men Erik lader sig ikke sådan slå ud, så med vejledning og støtte fra Marc på CSK lærte han at bruge sin nye stemme.

Erik fik det til at fungere, men oplevede alligevel at være begrænset i dagligdagen. Erik er en aktiv mand med ganske mange jern i ilden. Han tilbringer en del tid i værkstedet på den nedlagte landejendom, hvor han bor sammen med sin bror. På gården er det Erik, der klarer alle dagligdagsgøremål, som indkøb, madlavning, rengøring, reparationer, daglig post og telefonsamtaler, og så rafler han i den lokale rafleklub. Alt sammen aktiviteter, hvor det er vigtigt at kunne kommunikere, samtidig med at man har begge hænder frie.

Det blev sværere for Erik at tage initiativ til at hilse på, snakke spontant og bruge hænderne til gestikulation. Han oplevede, at han undlod at give feedback i forskellige kommunikationssituationer. Fx når han i supermarkedet pakkede indkøb, og blev spurgt om han ville have bon’en med, så undlod han at svare eller nikkede eller rystede på hovedet. For ganske nylig var han, sammen med naboen, i gang med at støbe gulv i værkstedet, men smalltalken, mens arbejdet var i gang, udeblev, og det var svært for Erik at svare naboen når begge hænder var optaget eller snavset af det praktiske arbejde.

Logopæd Marc Egede fra CSK Haderslev forklarer, at det er helt naturligt at strubeopererede ændrer kommunikationsmønster, dels fordi stemmen er anderledes end før og dels fordi spontantalen forsinkes af, at hånden skal føres op til halsen, og fingeren skal lukke for kassetten, inden talen når ud. Det betyder ofte, at man undlader at kommunikere.

Da Erik hørte om en håndfri kassette, som kunne gøre ham i stand til at kommunikere samtidig med at have begge hænder frie, var han ikke sen til at slå til. Erik søgte om hjælp til hjælpemidlet og fik det bevilget.

Nu er Erik i gang med at lære at bruge den håndfrie kassette. En gang om ugen kommer han på CSK, hvor han får hjælp af Marc til at finde ud af, hvilken af de 3 forskellige styrker kassetterne findes i, der passer bedst til ham. Samtidig får han undervisning i at tale på den nye måde, og vejledning i, hvordan han nemmest slipper de gamle vaner, så han får succes med den håndfrie tale.

Erik har fortalt sin historie for at få mere fokus på det at være strubeopereret, og hvilke løsninger der findes. Og så er Erik jo bare et rigtig godt eksempel på, at man godt kan være aktiv, social og kommunikere som strubeopereret, selvom stemmen er lidt anderledes.

Hvis du vil vide mere om, hvad CSK kan tilbyde, så ring til os på 74 34 79 75 mellem 8-12 på alle hverdage.